CHAUFFÖR MAGAZINE

Uppgång för tunga lastbilar trots utmaningar för lätta fordon

Nyregistreringsstatistiken för september visar fortsatt nedgång för personbilar och lätta lastbilar, medan tunga fordon går framåt. Särskilt de eldrivna lätta lastbilarna har haft stora svårigheter, vilket har lett till en sänkt prognos för elfordonsandelen. Samtidigt har tunga lastbilar ökat, enligt Mobility Swedens senaste rapport.

Lätta lastbilar fortsätter nedåt

Under september registrerades 2 625 nya lätta lastbilar – en minskning med över 41 procent jämfört med samma period förra året. Detta är den femte månaden i rad med negativ statistik. Nedgången är särskilt märkbar för eldrivna lätta lastbilar, där nyregistreringarna sjönk med 52 procent. Därför har prognosen för årets andel eldrivna lätta lastbilar justerats från 25 till 19 procent. Byggbranschens svaga konjunktur har dragit ner efterfrågan på dessa fordon.

Tunga lastbilar går framåt

Trots problem för lätta fordon registrerades 461 nya tunga lastbilar i september, mer än dubbelt så många som året innan. En stor del av ökningen beror på EUnya krav på färdskrivare som infördes i september 2023. Detta ledde till rekordmånga registreringar då, följt av en lugnare period.

Trots en ökning har antalet registrerade tunga lastbilar minskat med 28 procent jämfört med förra året. Av de tunga lastbilar som registrerades var drygt 5 procent eldrivna, en ökning från året innan.

Ellastbilar bromsas av dieselskattesänkningar

Åkeriernas intresse för ellastbilar har minskat, något som Emmi Antonsson, kommunikationschef på Mobility Sweden, kopplar till regeringens dieselskattesänkningar. Lägre dieselpriser riskerar att bromsa elektrifieringen av tunga lastbilar. För att omställningen ska lyckas krävs kortare byggtider för laddinfrastruktur, enligt Antonsson.

Bussmarknaden växer

Även bussmarknaden visar på tillväxt, med 52 nyregistrerade bussar under september. Det är en ökning med 44 procent jämfört med samma månad förra året. Andelen elbussar uppgick till 27 procent i september och 17 procent för årets första tre kvartal.

Laddinfrastrukturen växer och Sveriges fordonsbransch i siffror

Sverige har nu totalt 51 922 laddpunkter på 7 295 stationer, efter att 617 nya tillkom i september.

Fordonsindustrin är en av Sveriges viktigaste näringar. Sektorn sysselsätter över 154 000 personer i landet och ytterligare 40 000 inom bilhandel och verkstäder. Globala svenska fordonstillverkare har en omsättning på 1 156 miljarder kronor, och ett exportvärde på 324 miljarder kronor – cirka 15 procent av Sveriges totala varuexport. Industrin står för över 14 procent av investeringarna i maskiner och anläggningar och är en av landets mest forsknings- och utvecklingsintensiva branscher.

För mer detaljer, inklusive data om drivmedelsfördelning och nyregistreringar per län, hänvisas till Mobility Swedens månadsrapport för september 2024.

Sammanfattning

Även om lätta fordon fortsätter att minska i registreringar visar tunga lastbilar en positiv trend. Marknaden för elfordon står inför utmaningar, där lägre dieselpriser och behovet av bättre laddinfrastruktur spelar en avgörande roll. Fordonsindustrin fortsätter dock att vara en av Sveriges starkaste ekonomiska krafter, med stor betydelse för landets tillväxt och hållbarhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *