Sveriges första elbärgare är nu i drift
Assistancekåren har tagit ett historiskt steg genom att lansera Sveriges första elbärgare i Stockholm. Den innovativa bärgningsbilen, byggd på en Volvo FM Electric, är inte bara ett teknologiskt framsteg utan också ett viktigt bidrag till miljövänligare vägassistans.
En banbrytande lansering för miljön
Den nya elbärgaren sattes i trafik första veckan i december 2024 och markerar starten på en ny era inom bärgningstjänster.
– ”Elbärgaren är något helt nytt. Den är tyst och utsläppsfri hela tiden, även när den använder hydraulik och vinschar. Allt är 100 procent eldrivet,” säger Mikael Hollström från Assistancekåren Stockholm.
Bärgaren är helt elektrisk, inklusive värmesystemet, vilket eliminerar behovet av dieselvärmare i hytten under kalla perioder – en stor fördel i Stockholmstrafikens nya miljözoner.
Del av ett större uppdrag
Elbärgaren är en del av Assistancekårens uppdrag för Vägassistans i Stockholm, som inkluderar att ha bärgningsbilar strategiskt placerade och redo att rycka ut. Den är stationerad vid Assistancekårens nya toppmoderna bärgningscenter i Årsta, som fungerar som bas för företagets verksamhet i Stockholms län.
Stöd från stadens ledning
Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd i Stockholm, hyllar initiativet:
– ”Vi vill skapa en stad med mindre avgaser och renare luft, inte minst för att skydda barnens lungor. Därför är det inspirerande att se företag som Assistancekåren leda vägen med den första eldrivna bärgningsbilen i Sverige,” säger Strömgren.
En teknisk milstolpe
Elbärgaren är byggd på en Volvo FM Electric med en totalvikt på 21 ton. Byggnationen har levererats av Bro Bärgningsbyggen i samarbete med italienska Co.Me.Ar, och den uppfyller de höga kraven för att hantera tunga uppdrag i Stockholms innerstad.
Ett viktigt steg mot utsläppsfri vägassistans
Den nya elbärgaren symboliserar inte bara tekniska framsteg, utan också en tydlig riktning mot en mer hållbar framtid inom bärgningstjänster. Genom att minska utsläpp och buller visar Assistancekåren att det är möjligt att kombinera effektivitet med miljöhänsyn.