Miljöpartiets gröna transportförslag kritiseras – SD varnar för ökade statsskulder
Miljöpartiet vill satsa 39,4 miljarder extra på transportsektorn för att möta ett ”akut klimatnödläge”. Sverigedemokraterna varnar för lånefinansierade utgifter och ifrågasätter partiets verklighetsförankring.
Miljöpartiets alternativa budgetförslag för 2025 har väckt stark kritik från Sverigedemokraterna, som menar att partiet bedriver ekonomisk politik på lånade pengar och att den gröna omställningen saknar proportioner i förhållande till Sveriges klimatpåverkan globalt.
I en debattartikel uttrycker SD:s riksdagsledamot Thomas Morell starka invändningar mot Miljöpartiets så kallade skuggbudget för utgiftsområde 22 – Kommunikationer, det område i statsbudgeten som rör infrastruktur och transport. I den föreslår Miljöpartiet en extra investeringsbudget på 39,4 miljarder kronor för klimatåtgärder utöver den ordinarie budgetramen, vilket motsvarar nästan en procent av BNP.
– ”Det sker på lånade pengar! I det kraftfulla mediaflödet som översköljer oss dagligen med börskrascher, krig och elände är det lätt att sådana utspel går ogranskade förbi,” skriver Morell och ifrågasätter både det ekonomiska ansvaret och de konkreta effekterna av förslagen.
Sverige som klimatsymbol – eller realist?
Enligt statistik från Ekonomifakta har Sverige minskat sina koldioxidutsläpp med omkring 40 procent sedan 1990, vilket SD menar visar att landet redan har gjort stora klimatinsatser. I globalt perspektiv står Sverige för en försumbar andel av de totala utsläppen – omkring 35 544 kiloton koldioxid år 2023, jämfört med över 44 miljarder ton globalt.
Morell pekar särskilt på att Kina och USA tillsammans står för 44 procent av de globala utsläppen, vilket han menar gör Sveriges ensidiga satsningar oproportionerliga.
Kritik mot avskaffad reduktionsplikt
Miljöpartiet är kritiska till att den sittande regeringen tillsammans med SD har sänkt reduktionsplikten – alltså kravet på inblandning av biobränslen i fossila drivmedel – samt tagit bort flygskatten och sänkt drivmedelsskatterna. MP menar att dessa åtgärder underminerar klimatarbetet.
Sverigedemokraterna å sin sida anser att dessa förändringar varit nödvändiga för att skydda hushållen från höga drivmedelspriser. Under förra året uppskattades reduktionsplikten ha gjort det cirka tio kronor dyrare per liter drivmedel.
– ”Det är inte så konstigt att Miljöpartiets språkrör nu gör gällande att man skrotar tanken på reduktionsplikten, men i stället föreslår ett nationellt utsläppshandelssystem – som i praktiken också leder till högre priser,” menar Morell.
Bilens roll i klimatpolitiken
Enligt SD riskerar Miljöpartiets politik att skapa ett samhälle där bilen blir en symbol för skuld, snarare än frihet. Partiet anser att bilen är en möjliggörare, särskilt i glesbygd, och att den svenska transportsektorn redan är på väg mot fossilfrihet genom teknisk utveckling som eldrivna fordon och fossilfritt stål.
– ”För bilen kan ju knappast vara ett problem när den snart inte släpper ut någonting?” avslutar Morell.
Framåt: Budgetkamp och klimatretorik
Debatten mellan de två partierna illustrerar den ideologiska klyftan i svensk klimat- och transportpolitik. Miljöpartiet betonar ett ansvar att agera mot ett ”akut klimatnödläge”, medan SD menar att klimatinsatser måste vägas mot ekonomisk realism och hushållens ekonomi.
Nästa steg blir riksdagens fortsatta behandling av budgetmotionerna inför budgetåret 2025, där frågan om hur Sverige ska balansera klimatambitioner med finansiellt ansvar lär fortsätta dominera debatten.