CHAUFFÖR MAGAZINE

Färre fartyg i svenska hamnar 2024 – men godsvolymerna ökar

Minskning av fartyg i svenska hamnar – lägsta siffran på fem år

Sjöfartsverkets årsstatistik för 2024 visar att antalet fartyg som anlöpte svenska hamnar fortsatte att minska förra året. Totalt registrerades 67 100 anlöp, vilket är nästan fyra procent färre än 2023. Om man bortser från pandemiåret 2020 är detta den lägsta siffran på fem år – en tydlig indikation på förändringar inom den svenska sjöfarten.

Jämfört med 2019, då det var 79 700 anlöp, har sjöfartstrafiken minskat markant. Trots detta har den totala mängden transporterade varor ökat något, vilket tyder på att de fartyg som anlöper är mer välfyllda än tidigare.

– De fartyg som trafikerar Sverige idag är generellt mer välfyllda än tidigare. Om godsvolymerna ökar i takt med en bättre ekonomisk konjunktur kan vi förvänta oss att även antalet fartygsanlöp ökar, säger Niclas Härenstam, kommunikationsdirektör på Sjöfartsverket.

Malmö och Helsingborg tappar – Stockholm och Karlshamn ökar

Flest anlöp sker som vanligt i södra Sverige, särskilt i Malmö hamnstadgrupp där Öresundstrafiken och färjetrafiken till Tyskland och Polen är som tätast.

📉 Största minskningen av anlöp:

  • Strömstad: –46 %
  • Helsingborg: Största minskningen i antal

📈 Största ökningen av anlöp:

  • Stockholm: Flest nya anlöp
  • Karlshamn: +17 % (procentuellt sett den största ökningen)

Godsvolymerna ökade – mer last på färre fartyg

Trots färre fartygsanlöp ökade den totala godsvolymen med två procent och landade på 155 miljoner ton. De senaste fem åren har volymerna varit stabila, och 2024 var inget undantag.

📈 Största ökningen av godsvolymer:

  • Göteborg: Mest ökning mätt i ton
  • Karlskrona & Nynäshamn: +26 %

📉 Största minskningen av godsvolymer:

  • Brofjorden (oljehamn): –10 %

Att fartygsanlöpen minskar samtidigt som godsvolymerna ökar tyder på att färre men större fartyg används för transporterna.

Passagerartrafiken minskar – påverkar Sjöfartsverkets ekonomi

Det är inte bara fartygsanlöpen som minskar – även passagerartrafiken sjunker. Under 2024 reste 20,5 miljoner passagerare via svenska hamnar, en minskning med tre procent jämfört med 2023.

📉 Jämförelse med tidigare år:

  • 2024: 20,5 miljoner passagerare
  • 2023: 21,1 miljoner passagerare
  • 2019 (före pandemin): 27 miljoner passagerare

De största minskningarna skedde i Strömstad, Helsingborg, Kapellskär och Göteborg, där färre färjelinjer och minskat passagerarutbud bidrog till nedgången. Stockholms hamnar har haft den största nedgången över fem år, särskilt i trafiken över Östersjön.

Ekonomiska konsekvenser för Sjöfartsverket

Färre fartyg innebär lägre intäkter för Sjöfartsverket, som finansieras genom avgifter från handelssjöfarten. För 2024 beräknas underskottet bli betydande.

– Vi måste anpassa våra kostnader efter våra intäkter. Vi effektiviserar vår verksamhet internt men det kan också leda till att vi behöver sänka våra servicenivåer mot våra kunder om den här lägre nivån blir bestående, säger Niclas Härenstam.

Sammanfattning – vad betyder detta för svensk sjöfart?

Färre fartygsanlöp än på fem år, men godsmängderna ökar.
Stockholm och Karlshamn ser fler anlöp, medan Strömstad och Helsingborg tappar.
Passagerartrafiken fortsätter att minska, vilket slår hårt mot Sjöfartsverkets ekonomi.
Sjöfartsverket varnar för möjliga nedskärningar om trenden fortsätter.

Med en svag ekonomi och förändrade handelsmönster kan svensk sjöfart stå inför stora utmaningar de kommande åren. Dock kan en ekonomisk återhämtning och fortsatt ökning av godsvolymer bidra till att vända trenden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *