Nya EU-regler hotar laddstolpar – men hur allvarligt är det?
EU-regler för laddstolpar väcker oro – men hur allvarligt är det?
Elektrifieringen av transportsektorn pågår i snabb takt, men utbyggnaden av laddinfrastrukturen kämpar för att hålla jämna steg med efterfrågan. Samtidigt inför EU nya regler för cybersäkerhet, vilket kan innebära att många laddstolpar snart inte längre uppfyller kraven.
Men innebär detta verkligen att elbilsägare kommer att få svårare att ladda sina fordon? Eller är situationen inte så allvarlig som den verkar?
Nya cybersäkerhetskrav för laddstolpar
EU:s nya cybersäkerhetslagar, där bland annat Cyber Resilience Act, NIS2 och cybersäkerhetstillägget i Radioutrustningsdirektivet (RED) ingår, syftar till att öka säkerheten för digitala produkter och uppkopplade enheter – inklusive laddstolpar.
Computer Sweden har rapporterat att dessa lagar kan leda till färre tillgängliga laddstolpar, eftersom många av de enheter som idag används inte uppfyller de nya säkerhetskraven. Redan beställda laddstolpar riskerar att inte få installeras, även om de som redan är i drift får fortsätta användas.
Vad krävs för att en laddstolpe ska vara godkänd?
Ett av de viktigaste kraven i det nya regelverket är CE-märkning, vilket innebär att produkterna måste genomgå en extern säkerhetsgranskning. Problemet är att det globalt endast finns ett begränsat antal certifieringsorgan – vilket kan skapa flaskhalsar i processen.
För att möta de nya kraven måste tillverkare uppdatera både hårdvara och mjukvara i sina laddstolpar. Frågan är dock hur snabbt detta kan göras och om det kommer att påverka tillgången på laddstationer i Sverige och övriga Europa.
Hur påverkas laddbolagen av de nya EU-reglerna?
Vi har pratat med Circle K och Preem, två företag som satsar stort på laddinfrastruktur, för att ta reda på hur de ser på den nya lagstiftningen.
Jenny Alterling, ansvarig för e-mobilitet på Circle K, menar att situationen inte är så allvarlig som den framställs.
– Våra leverantörer arbetar för fullt med de kommande reglerna för cybersäkerhet. De låter meddela att de kan göra mjukvaruuppdateringar för att anpassa laddstolparna, så det bör inte innebära några större problem för oss, säger hon.
Även Preem ser positivt på de nya säkerhetskraven och menar att de kommer att anpassa sina installationer därefter.
– Kommande laddstolpar som vi installerar på våra stationer kommer att uppfylla EU:s nya regler, säger Preem.
Företaget ser cybersäkerhet som en självklar del av deras arbete med laddinfrastruktur och stödjer EU:s ambition att höja säkerhetsnivån.
– Genom robusta och smarta laddlösningar bygger vi en ännu tryggare och mer pålitlig elvägsinfrastruktur för framtidens vägtransporter i Europa, avslutar Preem.
Sammanfattning – blir laddstolparna verkligen olagliga?
Även om de nya EU-reglerna innebär förändringar för laddinfrastrukturen verkar de stora aktörerna på marknaden redan ha strategier på plats för att möta kraven.
✔ Befintliga laddstolpar får vara kvar, vilket innebär att dagens laddnätverk inte påverkas direkt.
✔ Nyinstallerade laddstolpar måste uppfylla de nya cybersäkerhetskraven, men tillverkare kan uppdatera mjukvaran för att möta regelverket.
✔ Flaskhalsar vid CE-certifiering kan skapa viss fördröjning, men stora laddoperatörer som Circle K och Preem arbetar aktivt med lösningar.
Trots de utmaningar som de nya reglerna innebär ser framtiden ljus ut för elektrifieringen av transportsektorn. Säkerhet och hållbarhet går hand i hand – och med rätt åtgärder kan laddinfrastrukturen fortsätta växa utan större hinder.